Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/uno4516/public_html/wb/framework/initialize.php on line 33
Noittaan tila - Kainuuharmas rotuna

 

Kainuunharmas rotuna

 

Kainuunharmas on alun perin ollut suomenlampaan harmaa värimuoto. Rotukoodina käytetään edelleen SS-lyhennettä, kuten suomenlampaallakin, mutta Y-värikoodilla se erotetaan Win-lammasohjelmassa muista suomenlampaista. Harmasta ei saa risteyttää muiden suomenlampaiden kanssa. Alkuperäisrotutuessa harmas katsotaan omaksi rodukseen.

 

Kainuunharmas oli katoamaisillaan rotuvalikoimasta, kunnes Pertti Hankonen Haapavedeltä alkoi järjestelmällisesti keräämään eri sukulinjoja. Hän onnistui löytämään seitsemän eri pässilinjaa, joihin nykyinen harmasjalostus pohjautuu. (MTT: kansallinen eläingeenivaraohjelma)

 

Ominaisuuksiltaan harmas muistuttaa pitkälle suomenlammasta:

* Hyvä hedelmällisyys ja kyky ympärivuotiseen karitsointiin.

Uuhien kiima on heikko vain pisimmän päivän aikaan eli juhannuksen molemmin puolin. Keskimäärin uuhi saa 2,9 karitsaa, mutta vaihteluväli on yhdestä aina kahdeksaan saakka. Uuhi pystyy hoitamaan itse vaivatta neljä karitsaa, mutta lisämaidon antaminen on kasvun varmistamiseksi suotavaa nelosille ja sitä suuremmille vuonueille. Vuonuekokoa voidaan pienentää antiflushingilla eli köyhdyttämällä ruokavaliota astutusaikana. Pässikaritsat on vieroitettava emosta kolmen kuukauden ikään mennessä, sillä ne tulevat tuossa iässä sukukypsiksi. Uuhikaritsoilla alkavat kiimat neljän kuukauden iässä.

* Rasvaton teurasruho

Suomalaiset lammasrodut ovat liharotuja ”armollisempia” teurastusajan suhteen. Niitä ei tarvitse saada teuraaksi juuri tietyssä iässä, vaan ruho säilyy rasvattomana aikuisikään saakka.

* Villan hyvät käyttöominaisuudet

Turkisrotuna villa on keskihienoa soveltuen lankana monipuolisiin käsitöihin. Suomalaisten rotujen taljat ovat kauniita ja kysyttyjä. Hyvän villantuottokyvyn takia lampaat on kerittävä kahdesti vuodessa. Kerintä parantaa karitsan kasvua ja uuhen kiimaa. Kerityn karitsan talja on myös kauniimpi ja laadultaan parempi.

 

Erot suomenlampaaseen:

* Karitsat syntyvät mustina ja alkavat harmaantua muutaman viikon iässä.

Harmaan sävyjä on paljon. Kahta samanlaista yksilöä on vaikea löytää.

* Harmaksen tulisi olla kropaltaan harmaa. Jalkojen ja pään pitäisi olla mustat. Päässä sallitaan valkoiset merkit. Kieli on yleensä sininen. Harmaksia syntyy lähes minkä värisenä vain, mutta poikkeamat yllä mainitusta katsotaan virheiksi.

* Villa on yleensä suomenlampaan villaa harvempaa ja kiharat löysempiä (tapuleita vähemmän). Taljana harmas on erittäin kaunis. Värisävyjä on paljon.

* Kooltaan harmas on pienempi kuin valkoinen suomenlammas.

* Silmät ovat hieman ulkonevat ja antavat vaikutelman pelästyneestä eläimestä. Usein tumman silmän ympärillä loistaa valkuainen.

* Harmakset ovat luonteeltaan erittäin eloisia, vilkkaita ja uteliaita.